De Nozzle

De Nozzle

4 augustus 2023

De nozzle wordt niet altijd gezien als belangrijk onderdeel. Het betreft namelijk maar een klein relatief goedkoop onderdeel in het hele reinigingsproces. Maar het is wel degelijk een belangrijk onderdeel van de reinigingsinstallatie.

Een nozzle is een spuitmondstuk met een kleine opening waar het water uit wordt gespoten. Door de kleine opening in de nozzle wordt het water met grote kracht uit de opening gespoten. Hoe groter de opening, hoe minder krachtig deze straal is. De capaciteit van de hogedrukpomp in combinatie met de aanwezige nozzle bepaalt uiteindelijk de kracht van de straal van je hogedrukreiniger.

Er zijn veel verschillende soorten nozzles en hierdoor kan het lastig zijn om de juiste nozzle te kiezen. De werkdruk (in bar) en watercapaciteit (liters per minuut) van de hogedrukreiniger zijn belangrijk om te weten voor het kiezen van de juiste hogedruk nozzle. Ook is het van belang wat de aansluiting qua draad moet zijn van de nozzle en of je een vlakstraal nozzle nodig hebt of juist een rondstraal nozzle?

In de nozzletabellen hieronder vind je de werkdruk bovenaan. Oplopend van links naar rechts. Zoek de werkdruk van je pomp op en ga daarna in dezelfde kolom naar beneden tot je de pompcapaciteit in liters per minuut ziet. Is het exacte aantal liters niet vermeld, neem dan de dichtstbijzijnde capaciteit. Ga op dezelfde regel naar links en je ziet welke nozzlemaat bij de pompcapaciteit hoort.

600_nozzletabel_70_tot_230_bar.jpg

600_nozzletabel_240_tot_400_bar.jpg

600_nozzletabel_410_tot_570_bar.jpg 

Dan nu de vraag of er een rondstraal nozzle nodig is of een vlakstraal nozzle (5 t/m 60 graden).

Welke nozzles en opzetstukken voor de hogedrukreiniger zijn er?

Puntstraalnozzle (of rondstraalnozzle)
Voor een sterke reinigingswerking op een kleine oppervlakte gebruik je een rondstraal- of puntstraalnozzle. Deze nozzle spuit het water met een grote kracht naar buiten in een dun straaltje, waardoor hardnekkig vuil vrij eenvoudig verwijderd kan worden. Gebruik je een puntstraalnozzle dan is het belangrijk dat er niet te snel, maar ook niet te langzaam gewerkt wordt. Als je te snel gaat, blijf je de kringen zien op het schoongemaakte materiaal. Ga je te langzaam, dan kan er door de grote druk schade ontstaan aan het gereinigde oppervlak. Een puntstraalnozzle is niet geschikt voor het reinigen van ieder materiaal; zo kan hout bijvoorbeeld snel beschadigen door de grote kracht.

Vuilfrees
Een vuilfrees spuit, net als een puntstraalnozzle, het water met een grote kracht naar buiten in een dun straaltje. Het verschil met een puntstraalnozzle is echter dat een vuilfrees een veel groter oppervlak bestrijkt, waardoor het reinigen sneller gaat. Eigenlijk combineert de vuilfrees de kracht van een puntstraalnozzle met de oppervlakteprestatie van een vlakstraalnozzle – al heeft de vuilfrees wel een minder sterke reinigingskracht dan de puntstraalnozzle. Houd er bij gebruik van de vuilfrees ook rekening mee dat je niet te snel of te langzaam gaat en dat je zachtere materialen zou kunnen beschadigen.

Let op: richt een puntstraalnozzle of vuilfrees nooit omhoog wanneer deze onder druk staat. Beide nozzles bevatten namelijk een kogeltje in de lans. Wanneer je de lans omhoog richt tijdens het spuiten, kan dit kogeltje kapot gaan.

Vlakstraalnozzle
Een vlakstraalnozzle spuit het water onder lagere druk naar buiten. Hierdoor is deze nozzle meer geschikt voor het reinigen van kwetsbare materialen. Het vuil wordt als het ware van het oppervlak afgeschraapt, met minder kans op beschadigingen dan bij de puntstraalnozzle en de vuilfrees – mits je de hogedrukreiniger op de juiste manier gebruikt. Voor het beste resultaat hou je 30 centimeter afstand van het te reinigen oppervlak. Spuit je te dichtbij dan kan er schade ontstaan; wanneer je van verderaf spuit, verliest de straal zijn kracht en is het resultaat minder. Daarnaast kan je een vlakstraalnozzle gebruiken in combinatie met een reinigings- of desinfectiemiddel.

600_afbeelding2.jpg
V.l.n.r.: vuilfrees, vlakstraalnozzle en puntstraalnozzle

Vloerreiniger of terrasborstel
Voor het reinigen van grote vloeroppervlakken kan je het beste een vloerreiniger of terrasborstel gebruiken. Hierin zitten twee nozzles, waardoor je een groter oppervlak in één keer reinigt. Ook spat het water bij het gebruik van een vloerreiniger niet. Zorg er wel voor dat je na afloop het vuil van het gereinigde oppervlak verwijdert, zodat het er niet opnieuw in kan trekken. Dit kan je doen met een bezem, maar je kan het oppervlak ook nog een keer na spuiten met een vlakstraalnozzle.

Wasborstel
Wanneer je je bedrijfswagens reinigt, wil je niet dat er krassen ontstaan. In dit geval kan je beter geen nozzle op de hogedrukreiniger monteren. Het is dan aan te raden om gebruik te maken van een wasborstel met zachte haren.

Slijtage van de nozzle

Wat ook belangrijk is en regelmatig uit het oog wordt verloren is de slijtage van de nozzle. Zodra een nozzle na verloop van tijd wat is uitgesleten krijg je ook te maken met een mindere werking van het reinigingsproces (drukverlaging van de installatie). Het is dus zeer belangrijk dit in de gaten te houden en tijdig de nozzle(s) te vervangen voor het beste reinigingsresultaat.

Vervangen van uw huidige nozzle of vuilfrees:

Nozzle
Naast dat de nozzlemaat kan worden berekend aan de hand van het aantal liters en bar van de pomp, kan het vaak ook op de nozzle zelf worden gevonden. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal wat erop staat uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers staan voor de spuithoek en de laatste 2 cijfers staan voor de doorlaat. De spuithoek van de onderstaande nozzle is dus 25° en de doorlaat is 060.
600_nozzle_met_doorlaat.jpg
Echter is het zo dat bij een puntstraal nozzle, een nozzle met een spuithoek van 0°, maar 2 cijfers op de nozzle staan. Deze 2 cijfers staan voor de doorlaat van de nozzle.

Vuilfrees
Net zoals bij de nozzle vaak de doorlaat kan worden teruggevonden op de nozzle zelf, kan dit ook bij de vuilfrees. Deze informatie bevindt zich op de achterkant van de vuilfrees. Zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit 5 cijfers. De eerste 3 cijfers hiervan staan voor de doorlaat. De doorlaat van de onderstaande vuilfrees is dus 065.

600_vuilvrees_met_doorlaat.jpg

Hulp nodig? Neem dan contact met ons op:

DEHA Shop
0117- 49 42 65
info@dehashop.com
www.dehashop.com